r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Studium Generale: Barokke Verstilling in Goede Week, Delft

stadhuis Delft
datum 5 april 2012
plaats Delft
locatie Hippolytuskapel Toon locatie
organisatie TU Delft (TUD)

Nocturne-concert: Bouteiller & Bach

door i buoni antichi

Vergeten 17e-eeuwse dodenmis opnieuw tot klinken

Ver van Parijs en Versailles, buiten grootsteedse chique en de pracht & praal van het hof van Lodewijk de 14e, componeerde ene Pierre Bouteiller (1655-1717) een prachtige Missa pro Defunctis. Dit vijfstemmige Requiem, onlangs aan de vergetelheid ontrukt door de Franse dirigent Hervé Niquet, staat centraal tijdens het traditionele nocturne-concert waarmee ensemble i buoni antichi de Goede Week opluistert. Naast de indringende soberheid van mannenstemmen en basso continuo in deze Franse dodenmis, zult u muzikale verstilling kunnen vinden in de Eerste Suite voor violoncello solo van Johann Sebastian Bach (1685-1750), gespeeld door het jonge talent Ivo Bles. Dit alles uiteraard bij kaarslicht, zoals al vele eeuwen gebruikelijk tijdens deze laatste avonden voor Pasen.

De geschiedenis van ensemble i buoni antichi begon in de zomer van 1995, toen een dertiental Nederlandse en Engelse zangers een programma uitvoerde met Franco-Vlaamse polyfonie uit de Renaissance. Dit programma bood ook de inspiratie voor de naam van het ensemble: de 16e-eeuwse componist Adriaan Willaert gaf de titel ‘de goede antieken’ aan vier van zijn beroemde voorgangers, te weten Ockeghem, Josquin, Mouton en Gascongne.

Ensemble i buoni antichi musiceert in wisselende bezetting: afhankelijk van het muzikale programma varieert de samenstelling, van enkele zangers a cappella tot een combinatie van solisten, koor en barokorkest. De kern van het ensemble bestaat uit professionele musici, gespecialiseerd in het gekozen repertoire. Daarnaast wordt bij grotere projecten graag een wederzijds inspirerende samenwerking gezocht met gevorderde amateurs.

Eén van de voornaamste activiteiten van i buoni antichi is het verzorgen van maandelijkse KantateVespers, waarin de muziek van J.S. Bach centraal staat. Daarnaast geeft het ensemble concerten met repertoire van middeleeuwen, renaissance en barok tot hedendaagse muziek, altijd met veel aandacht voor de historische context en uitvoeringspraktijk van de muziek. Zo vonden in het voorjaar van 2011 drie succesvolle uitvoeringen van Bachs Johannes Passion plaats, gecombineerd met ander repertoire dat klonk tijdens de 18e-eeuwse Vespers voor Goede Vrijdag.

Toegang gratis

Meer informatie: www.sg.tudelft.nl


Terug naar boven