r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU wil innovatie stimuleren

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op woensdag 21 maart 2012, 18:36.

Via het Horizon2020 programma wil de EU 80 miljard euro opzij zetten om onderzoek en innovatie te stimuleren in 2014-2020. Wetenschappers, bedrijfsleiders, en burgers hadden op 20 maart een ontmoeting met leden van de industriecommissie om het plan te bestuderen.

Horizon 2020

Horizon2020 is er op gericht om wetenschappelijk onderzoek om te zetten in nieuwe producten en diensten zodat er groei en banen gecreëerd worden. In vergelijking met de concurrentie hinkt Europa op dit vlak achterop.

Het programma zal de regels vereenvoudigen zodat onderzoekers en bedrijven makkelijker fondsen kunnen werven. Er zal meer steun zijn voor marktgeoriënteerde activiteiten en voor KMO's die rond innovatie werken. Het budget voor onderzoek stijgt aanzienlijk en wordt op die manier het derde grootste budget van de EU.

De Portugese Christendemocraat en rapporteur Maria da Graca Carvalho zei: "Horizon 2020 is het belangrijkste instrument van de EU om innovatie te stimuleren en om de competitiviteit van de Unie op globaal vlak te garanderen."

De Spaanse Socialist Teresa Riera Madurell, die ook rapporteur is, verklaarde het belang van onderzoek en innovatie: "Het is een pijler die Europa kan helpen om tijdens de crisis op duurzame wijze te groeien en om jobs te creëren."

"Hervorming universiteiten nodig"

Dr. Burton Lee, de Amerikaanse professor van de Stanford school voor ingenieurswetenschappen in de VS, steunt het Horizon2020 initiatief maar wijst ook op het belang van marktgedrevenheid voor Europese onderzoeksinstituten. "Ze willen enkel de zuivere onderzoeksinstituten en iemand anders zal zich wel bekommeren om de innovatie. Ik ga niet akkoord met deze aanpak, maar het is nu eenmaal de manier waarop Europese universiteiten met deze materie omgaan."

Dr. Lee vindt verder ook dat de hervorming van universiteiten centraal moet staan in de nationale en Europese innovatieagenda's. "Het kan enkel slagen als men de cultuur van universiteiten verandert en als professoren en studenten initiatieven nemen. Iemand moet de eerste stap zetten om de universiteiten te hervormen. Als het Europees Parlement dit niet doet, wie dan wel?"

Volgende stappen

De Parlementaire commissie voor onderzoek wil in het najaar een aanbeveling maken. Hierna kunnen de onderhandelingen met de Raad van start gaan. De uiteindelijke beslissing zal waarschijnlijk eind 2013 genomen worden.


Delen

Terug naar boven