r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Leers maakt tussenbalans gezinshereniging op

dinsdag 6 maart 2012, 19:28

DEN HAAG (ANP) - Naast Nederland zijn er nog twee landen die strengere regels willen voor mensen die naar Europa zijn gekomen en hun gezin ook over willen laten komen. Drie landen zijn tegen aanpassing van de huidige Europese regels.

Dat maakte minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel ) dinsdag op uit de standpunten van EU-lidstaten die zijn binnengekomen bij de Europese Commissie. Tot 1 maart konden landen laten weten hoe ze erover denken. Veertien hebben er al gereageerd. Leers verwacht dat nog meer volgen.

Hij ziet veel verschillen in de opvattingen van EU-lidstaten over gezinshereniging. Veel landen hebben koudwatervrees omdat ze bang zijn dat de Europese richtlijn voor gezinshereniging wordt aangepast op een manier die ze niet bevalt, ook omdat het Europees Parlement erover mee mag praten. Volgens Leers heeft Duitsland ook zorgen over gezinshereniging, maar wil dit land de regels niet veranderen.

Nederland heeft aanpassing van de Europese regels nodig om een strenger beleid te kunnen voeren. Zo kan misbruik worden tegengegaan en kunnen er meer eisen worden gesteld aan de integratie van de gezinsleden die overkomen. Migranten die weinig kans maken in de Nederlandse samenleving, kunnen Nederland dan moeilijker binnenkomen.

Terug naar boven