r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Rosenthal: nog veel te doen voor Kroatië

maandag 5 maart 2012, 17:52

ZAGREB (ANP) - Kroatië moet nog ,,fors aan de slag'' om te kunnen toetreden tot de Europese Unie. De regering van het Balkanland ,,trekt aan de goede kant van het touw'', maar op veel punten is er nog werk aan de winkel.

Dat zei minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken maandag vanuit de Kroatische hoofdstad Zagreb, waar hij ontmoetingen had met onder anderen de president, de minister van Buitenlandse Zaken en parlementariërs. Het is de bedoeling dat Kroatië vanaf 1 juli 2013 het 28e lid wordt van de EU. Brussel kan nog wel aan de noodrem trekken als het land te weinig doet tegen bijvoorbeeld criminaliteit en corruptie.

Rosenthal heeft de autoriteiten aangespoord door te gaan met de lokale berechting van verdachten van oorlogsmisdaden. Een paar honderd zaken moet nog worden onderzocht, waarbij de regering prioriteit geeft aan de zwaardere gevallen. Ook bij de benoeming van de rechterlijke macht, het respect voor minderheden en de aanpak van corruptie moet Kroatië voortgang blijven boeken. Rosenthal is ,,getroffen door de krachtige bewoordingen'' van zijn Kroatische collega over het uitbannen van corruptie en de inzet voor gelijke rechten voor minderheden, onder wie homo's en lesbiennes.

Kroatië kampt echter met een economische crisis en moet bezuinigen. Allerlei dingen die de regering wil, zijn daardoor moeilijker uit te voeren. ,,Dat is een lastig punt'', aldus Rosenthal. Toch hoopt hij dat Kroatië erin slaagt aan alle lidmaatschapseisen te voldoen. Over de vraag of de bewindsman verwacht dat het land dit op tijd haalt, wilde hij zich niet uitspreken.

Twee derde van de Kroaten stemde begin dit jaar in een referendum voor toetreding tot de EU. Kroatië werd in 2004 kandidaat-lidstaat van de EU.

Terug naar boven