r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Wilders: kosten exit euro worden goedgemaakt

maandag 5 maart 2012, 15:29
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - Een terugkeer naar de gulden zou Nederland 51 miljard euro kosten. Maar PVV-leider Geert Wilders is ervan overtuigd dat die kostenpost wordt goedgemaakt omdat ons land in de jaren erna dan niet langer 75 miljard euro kwijt is aan het overeind houden van de euro.

Wilders presenteerde maandag de resultaten dat een Brits onderzoeksbureau op zijn verzoek heeft uitgevoerd naar een terugkeer naar de gulden. Op basis daarvan stelde de PVV-leider dat de overstap naar de euro de Nederlander veel geld heeft gekost, en de komende jaren nog gaat kosten. Volgens het rapport zou dat ons land tot aan 2015 zo'n 125 miljard euro kosten.

Voor Wilders is het zo klaar als een klontje. ,,De euro heeft ons welvaart, economische groei en koopkracht gekost.'' Hij roept partijen als de PvdA, GroenLinks, D66 en de VVD op om net als in 2005 een referendum mogelijk te maken.

,,Wij willen baas zijn in eigen land en baas over onze eigen munt'', aldus Wilders. ,,De euro is geen geld, de euro kost geld.'' Wilders hekelde de waarschuwing van Europees president Herman Van Rompuy, die zondag zei dat bij een vertrek uit de euro de Europese Unie uit elkaar dreigt te vallen. Terwijl die samenwerking volgens hem de afgelopen decennia voor vrede en stabiliteit heeft gezorgd.

Volgens Wilders probeerde Van Rompuy alleen maar angst te zaaien met spookbeelden over een crisis zoals in de jaren '30 en stijgende rentes in Europa.

Veel bijval kreeg Wilders niet in politiek Den Haag. Minister Jan Kees de Jager van Financiën liet weten dat in de loop der tijd voldoende onderzoeken hebben laten zien dat de kosten van het opbreken van de eurozone veel hoger worden ingeschat. VVD, CDA en PvdA wezen het rapport van de hand, net als Wilders' oproep voor een referendum.

Delen

Terug naar boven