r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Servië jongste kandidaat-lidstaat EU

donderdag 1 maart 2012, 22:58

BRUSSEL (ANP) - Servië is de nieuwste kandidaat-lidstaat van de Europese Unie. De voormalige Joegoslavische republiek voldoet aan alle voorwaarden en verdient de kandidatuur.

Dat zijn de Europees leiders donderdagavond op hun top in Brussel overeengekomen. Dat bevestigde Europees president Herman Van Rompuy.

Eigenlijk had de knoop eerder deze week moeten zijn doorgehakt op een vergadering van EU-ministers, maar Roemenië lag onverwacht dwars. Boekarest maakte zich zorgen over de Roemeense minderheid in Servië en kreeg eerder donderdag garanties over de bescherming van deze bevolkingsgroep.

De volgende stap voor Servië is het begin van onderhandelingen over toetreding. Dat kan nog een tijd duren. Ook de feitelijke onderhandelingen kunnen jaren voortslepen. Servië voegt zich als kandidaat-lidstaat in het selecte gezelschap van Turkije, IJsland, Montenegro en Macedonië

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken bestempelde het kandidaat-lidmaatschap voor Servië onlangs als een historisch moment. Nederland verzette zich lange tijd tegen een Servische toenadering tot de EU, toen het land nog niet meewerkte met het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Dertien jaar geleden werd Servië door NAVO-landen als Nederland nog gebombardeerd wegens het Servische geweld in de opstandige provincie Kosovo.

Terug naar boven