r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-president Van Rompuy krijgt tweede termijn

donderdag 1 maart 2012, 19:48

BRUSSEL (ANP) - Herman Van Rompuy heeft een tweede termijn als president van de Europese Unie gekregen. De Belg kan nu tot december 2014 op zijn post blijven.

Van Rompuy werd donderdagavond unaniem voor 2,5 jaar herbenoemd op de Europese top in Brussel. Formeel gaat het om het permanente voorzitterschap van de Europese Raad (de toppen van alle EU-leiders). Van Rompuy is sinds december 2009 de eerste president van de EU. Hij kreeg meteen de schuldencrisis voor z'n kiezen.

Van Rompuy reageerde verheugd op zijn herbenoeming. Hij noemde het een privilege om Europa te dienen in zulke beslissende tijden, maar ook een grote verantwoordelijkheid.

Van Rompuy werd ook benoemd tot eerste vaste voorzitter van de toppen van de eurozone (de 17 EU-lidstaten met de euro).

De Belg ziet zichzelf als de ,,bewaker van vertrouwen''. Zijn eerste taak is de Europese economie. ,,De economie is onze levensader'', aldus Van Rompuy die erop wees dat een sterk economisch bestel essentieel is voor de Europese sociale modellen en welvaartsstaten.

Het bestrijden van de crisis, waarvan de Belg al de eerste resultaten ziet, is een andere kerntaak. ,,Een dergelijke crisis mag nooit meer voorkomen. Zoiets voorkomen moet onze nalatenschap zijn.''

Delen

Terug naar boven