r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europese dwarsligger Finland kiest president

zondag 5 februari 2012, 3:30

HELSINKI (ANP) - Finland gaat zondag weer naar de stembus. In een tweede verkiezingsronde maken de 4,4 miljoen kiezers uit wie de nieuwe president wordt. De strijd gaat tussen de liberaal Sauli Niinistö en de Groene kandidaat Pekka Haavisto. Zij hadden in de eerste ronde op 22 januari de meeste stemmen gekregen.

Niinistö en Haavisto gelden beiden als pro-Europees, opmerkelijk voor een land dat de laatste jaren steeds kritischer over Europa is geworden. Kiezers zijn vooral ontevreden over de hulp aan noodlijdende landen als Griekenland. Finland moet daar naar verhouding veel aan bijdragen, terwijl de Finse overheid haar begroting op orde heeft.

Niinistö heeft zich in de campagne hard opgesteld, net als premier en partijgenoot Jyrki Katainen. Onder diens leiding onderhandelt Finland hard over Europese noodhulp. Zo dwong de Finse regering als enige een onderpand af voor een lening aan Griekenland. Tegelijk benadrukken aspirant-president en premier dat Finland niet zonder de EU en de euro kan.

De stembureaus gaan om 8 uur (Nederlandse tijd) open en sluiten om 19 uur. De uitslag wordt in de loop van de avond verwacht. Het is vrijwel zeker dat Niinistö wint. Hij krijgt in de peilingen meer dan 60 procent van de stemmen.

Delen

Terug naar boven