r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Stemming omstreden internetwet VS uitgesteld

vrijdag 20 januari 2012, 15:50
gewijzigd

WASHINGTON/BRUSSEL (ANP/AFP) - De Amerikaanse Senaat stelt de stemming over controversiële wetgeving tegen onlinepiraterij uit. ,,In het licht van de recente gebeurtenissen heb ik besloten tot uitstel van de stemming van dinsdag over de Protect IP Act'', zei de Democratische voorzitter Harry Reid vrijdag.

De Protect IP Act is een van de wetten die toegang tot buitenlandse sites blokkeren als die gestolen of illegale content aanbieden. Wikipedia en Google leidden woensdag een grote actie tegen de wet, waarover politici nog onderhandelen. ,,Ik ben optimistisch dat we in de komende weken een compromis kunnen sluiten'', zei Reid.

De wetsvoorstellen krijgen ook tegenwind vanuit Brussel. Europees commissaris Neelie Kroes heeft zich vrijdag via Twitter negatief uitgelaten over de twee Amerikaanse wetsvoorstellen tegen internetpiraterij. Kroes bestempelt de wetgeving als slecht terwijl de voordelen van een vrij en open internet juist beschermd moeten worden.

De wetten, Stop Online Piracy Act (SOPA) en Protect IP Act (PIPA), moeten de toegang tot buitenlandse sites blokkeren, als die gestolen of illegale content aanbieden. Kroes twitterde in reactie op een vraag van een andere twitteraar wat de EU-commissaris ervan vindt dat de downloadsite Megaupload.com door de Amerikaanse autoriteiten is gesloten. Kroes antwoordde dat de regulatie van het internet effectief en proportioneel moet zijn en de voordelen van een open net moet bewaken. ,,Hard rijden is ook illegaal, maar je legt de snelweg niet vol verkeersdrempels'', aldus Kroes.

De Amerikaanse autoriteiten hebben Megaupload.com afgesloten, een van de grootste sites waarmee op internet bestanden worden uitgewisseld. Zeven mensen zijn aangeklaagd, onder wie een 29-jarige Nederlander.

Terug naar boven