r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Vertrekkende parlementsvoorzitter Buzek eert Gilles Jacquier, Manuel Fraga Iribarne en Václav Havel

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op maandag 16 januari 2012, 19:24.

De vertrekkende voorzitter, Jerzy Buzek, bracht postuum hulde aan Gilles Jacquier, de Franse journalist die in de Syrische stad Homs werd gedood, de Tsjechische staatsman Václav Havel en de Spaanse staatsman Manuel Fraga Iribarne. Hij bood namens het Parlement ook condoleances aan aan de families van de slachtoffers van het Italiaanse cruiseschip, dat afgelopen weekend schipbreuk leed.

Buzek bracht hulde aan Gilles Jacquier, een Franse journalist die op 11 januari in de Syrische stad Homs werd gedood. Hij merkte op dat alleen al het afgelopen jaar wereldwijd meer dan honderd journalisten om het leven waren gebracht en onderstreepte dat het Parlement de vrijheid van meningsuiting altijd hoog had gehouden.

Namens het EP betuigde de voorzitter zijn medeleven met de families van de slachtoffers van de Italiaanse scheepramp van 14 januari. "Dit had niet mogen gebeuren en we hopen dat de bevoegde autoriteiten ervan zullen leren", zei hij.

Manuel Fraga Iribarne, die op 15 januari stierf, was een groot staatsman, een belangrijke architect van de democratisering van Spanje, één van de oprichters van de Partido Popular, en in de jaren '80 een Europarlementariër, zei Buzek. Hij vroeg de dochter van de overledene, het Europarlementslid Carmen FRAGA ESTÉVEZ (EPP, ES), om de condoleances van het Parlement aan het hele gezin over te maken.

Ten slotte bracht voorzitter Buzek eerbetoon aan Václav Havel, die op 18 december 2011 overleed. Havel, een symbool van de "Fluwelen Revolutie" en de Europese hereniging, was een voortreffelijke intellectueel en schrijver en een moedig staatsman, wiens toespraak tot het Europees Parlement twee jaar eerder met een staande ovatie was begroet, bracht Buzek in de herinnering. Havel's begrafenis, die Buzek had bijgewoond, was een "intercontinentale uiting van respect" voor deze grote Europeaan geweest, besloot Buzek.

Voor beide staatsmannen werd een minuut stilte gehouden.

REF. : 20120116IPR35439


Terug naar boven