r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europese leiders waarschuwen voor zwaar 2012

zondag 1 januari 2012, 15:02

ATHENE/ROME/PARIJS (ANP) - Leiders van Europese landen hebben in hun toespraken rond oud en nieuw gewaarschuwd voor een moeilijk en zwaar 2012. ,,Offers zijn noodzakelijk voor de toekomst van onze jongeren'', zo stelde de Italiaanse president Giorgio Napolitano. Italië is een van de Europese landen die in het afgelopen jaar hard werden getroffen door de schuldencrisis.

Lucas Papademos , de premier van Griekenland, gaf aan dat zijn land een ,,zeer zwaar jaar'' achter de rug had, en dat 2012 ook ,,zeer zwaar'' belooft te worden. Volgens hem moet in de komende drie maanden alles op alles worden gezet om te voorkomen dat de economische crisis eindigt in een ,,oncontroleerbaar en catastrofaal faillissement''. Als alle politieke partijen eendrachtig samenwerken, kan 2012 volgens Papademos echter het jaar van de hoop worden.

President Nicolas Sarkozy, die komend jaar ondanks lage populariteitscijfers een tweede ambtstermijn hoopt binnen te slepen, voorspelde dat 2012 een jaar ,,vol risico's'' wordt. Hij bezwoer tegelijkertijd dat het beleid van zijn regering niet gedicteerd zal worden door de ratingbureaus en de financiële markten. Sarkozy beloofde hervormingen in het arbeidsrecht door te voeren om de Franse economie sterker te maken.

Een relatief positief geluid kwam uit Berlijn. Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel wordt 2012 een moeilijk jaar, vooral voor de landen in de eurozone, maar hebben haar land en de EU reden voor vertrouwen. Merkel stelde dat Europa uiteindelijk sterker uit de crisis zal komen ,,hoewel het pad om de problemen te boven te komen nog lang is en niet zonder tegenslagen zal zijn". De belangrijkste politica van Duitsland zei dat Europa in de afgelopen 50 jaar ,,vrede, vrijheid, gerechtigheid, mensenrechten en democratie" te danken heeft gehad aan de Europese samenwerking.

,,Het gaat goed met Duitsland, zelfs al zal het komende jaar zonder twijfel moeilijker zijn dan 2011", aldus Merkel. Ze roemt onder meer de Duitse concurrentiekracht en de werkloosheidscijfers, die volgens haar in 20 jaar niet zo laag zijn geweest.

Terug naar boven