r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Strengere gedragscode Europarlementariërs

donderdag 1 december 2011, 12:30

BRUSSEL (ANP) - De afgevaardigden in het Europees Parlement moeten zich voortaan aan een strengere gedragscode houden, die bijvoorbeeld omkoping moet voorkomen. De Europarlementariërs stemden donderdag definitief in met de striktere regels voor hun contact met lobbyisten.

De aanscherping volgt op een omkoopschandaal eerder dit jaar in het Europees Parlement. Zo mogen de politici uitsluitend giften tot 150 euro accepteren. SP-Europarlementariër Dennis de Jong, één van de acht opstellers van de nieuwe code, spreekt in een verklaring over een belangrijke stap in het uitbannen van omkoping van Europarlementariërs.

Volgens PvdA-Europarlementariër Judith Merkies zorgen de aanpassingen voor meer transparantie. ,,En dat is nodig voor het vertrouwen in de politiek en de democratie", aldus de politica in een verklaring.

Europarlementariërs zullen al hun financiële belangen moeten opgeven, ook onbetaalde bestuursfuncties. Overtreders komen met naam en straf op de website van het parlement. ,,Virtuele pek en veren voor slecht gedrag", zegt Merkies.

Delen

Terug naar boven