r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

S&P verlaagt kredietwaardigheid België

vrijdag 25 november 2011, 19:36

BRUSSEL (ANP/AFP) - Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) verlaagt de kredietwaardigheid van België met één stapje tot AA. Zorgen om de Belgische financiële sector staan aan de basis van de afwaardering, aldus S&P vrijdag.

,,Het vermogen van de autoriteiten om te reageren op potentiële economische druk van binnen of buiten België, wordt naar onze mening geremd door de herhaaldelijke mislukte pogingen om een regering te vormen'', aldus het bureau in een verklaring.

Volgens premier Yves Leterme en minister van Financiën Didier Reynders van België is de afwaardering van het land een weerspiegeling van de stijging van de rente in België en de hele eurozone. Het is voor de Belgen nu ,,nog noodzakelijker'' om snel de begroting voor komend jaar af te ronden, zo laten de bewindslieden in een verklaring weten, meldde persbureau Belga.

De twee benadrukken verder dat België niet het enige land is dat een afwaardering om de oren heeft gekregen en dat het land ook na deze verlaging nog tot de sterkste Europese landen behoort.

De rente op Belgische 10-jarige staatsobligaties steeg vrijdag tot 5,93 procent. Dat is het hoogste niveau sinds de invoering van de euro. In een week tijd is de Belgische rente met meer dan 1 procentpunt opgelopen.

De rente op Belgische obligaties wordt vooralsnog niet getemperd door steunaankopen door de Europese Centrale Bank (ECB), zoals dat met de rente van Spanje en Italië wel gebeurt. De ECB besloot in augustus obligaties van die landen op te kopen, toen de rente op 10-jarige Spaanse en Italiaanse leningen opliep tot meer dan 6 procent.

Delen

Terug naar boven