r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Papademos naar Brussel voor steun

zondag 20 november 2011, 17:38
gewijzigd

ATHENE (ANP/RTR) - De Griekse premier Lucas Papademos reist zondag naar Brussel om de uitbetaling van het volgende deel van de hulpleningen aan zijn land veilig te stellen. Die loopt nog altijd gevaar omdat de belangrijkste regeringspartner weigert schriftelijk toe te zeggen dat de regering alle beloofde bezuinigingen zal doorvoeren.

Papademos praat maandag met de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, en EU-president Herman Van Rompuy. Dinsdag ontmoet de interim-premier de voorzitter van de ministers van Financiën van de eurozone, Jean-Claude Juncker. Hij zal de EU-leiders er daarbij van willen overtuigen dat Griekenland zich aan alle beloftes zal houden. Bij een bezoek van toezichthouders van de EU, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB) vorige week weigerde de leider van regeringspartij Nieuwe Democratie, Antonis Samaras, opnieuw een brief te ondertekenen waarin de regering belooft alles te zullen doen om aan de voorwaarden voor financiële steun te voldoen. Zonder die belofte kan het moeilijk worden om de nieuwe tranche hulpleningen binnen te slepen.

Papademos moet de geldschieters van het IMF en de EU ervan overtuigen dat zij het het nieuwe deel, ter waarde van 8 miljard euro, op korte termijn kunnen overmaken. Zonder dat geld dreigt Griekenland binnen afzienbare tijd niet meer aan zijn verplichtingen te kunnen voldoen.

De leider van regeringspartij LAOS, George Karatzaferis, gaf zondag aan dat de 'trojka' (EU, ECB, IMF) zonder toezegging van Samaras echter geen groen licht zal geven voor nieuwe steun. ,,Er is geen bewegingsruimte, we moeten een manier vinden waarbij het geld op tijd vrij kan worden gemaakt om in de dringende behoefte van het land te voorzien.''

Papademos moet Europa en het IMF er ook van overtuigen dat Griekenland kan voldoen aan de voorwaarden voor het nieuwe hulppakket. Die leningen, ter waarde van 130 miljard euro, werden eerder dit jaar toegezegd, nadat was gebleken dat het eerste pakket van 110 miljard euro niet voldoende was om de financiële malaise van Griekenland te verhelpen.

Terug naar boven