r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

De schandalen van Berlusconi

zaterdag 12 november 2011, 21:57

ROME (ANP/DPA) - Corruptie, banden met de maffia, seksschandalen. De afgetreden Italiaanse premier Silvio Berlusconi (75) kwam jarenlang met verschillende affaires in het nieuws.

Een van de meest opvallende kwesties is 'Rubygate'. Het Openbaar Ministerie in Milaan vervolgt de premier voor de affaire rond het toen nog minderjarige escortmeisje Karima al-Mahrough, ook wel Ruby genoemd, dat seksfeestjes bij hem thuis bezocht. Voor die bunga-bungafeestjes loopt een aanklacht tegen hem wegens het aanzetten van minderjarigen tot prostitutie. In een tweede aanklacht wordt hij beschuldigd van machtsmisbruik omdat hij tegen de politie loog om Ruby uit de cel te krijgen toen zij werd beschuldigd van diefstal.

In 2008 werd een corruptieproces tegen de Italiaanse regeringsleider stilgezet, omdat een nieuwe omstreden wet hem immuniteit verleende. Deze rechtszaak ging om 600.000 dollar die Berlusconi aan een Britse advocaat zou hebben gegeven om een valse verklaring af te leggen. De Brit, David Mills, had in zijn verklaring bepaalde dingen verzwegen die Berlusconi strafbaar zouden maken. Het ging om het opzetten van buitenlandse vennootschappen, zodat Berlusconi's bedrijven belasting konden ontwijken.

Het constitutionele hof in Italië (het hoogste rechtscollege) heeft deze wetgeving voor immuniteit inmiddels tegengehouden. Daardoor konden verschillende onderzoeken tegen Berlusconi weer worden heropend.

Drie prominente leden van de regeringspartij PDL van Berlusconi raakten in juli 2010 in het vizier van justitie, onder wie één wegens banden met de maffia. De drie zouden een criminele organisatie hebben opgezet om politieke en justitiële beslissingen van het land te beïnvloeden. Een voormalige maffiamoordenaar heeft Berlusconi voor de rechtbank zelfs een keer met een serie bomaanslagen gelinkt.

De Italiaanse premier baarde verder opzien door voor de Europese verkiezingen in 2009, drie jonge, mooie vrouwen als kandidaten van zijn partij naar voren te schuiven. Het ging om een televisiepresentatrice, een actrice en een zangeres. ,,Schaamteloze loeders in dienst van de macht'', zo bestempelde zijn vrouw Veronica Lario deze dames. Ze vroeg in dat jaar de scheiding met Silvio Berlusconi aan.

Delen

Terug naar boven