r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU eist uitleg van Griekenland

maandag 7 november 2011, 18:00
griekse vlag voor donkere wolken
Bron: © PDC

DEN HAAG/ATHENE (ANP) - Griekenland moet eerst uitleg geven over de politieke en economische situatie in het land voordat er een besluit valt om de volgende 8 miljard euro aan noodhulp vrij te geven. Dat zei een woordvoerder van de Europese Commissie maandag.

Eerder beslisten de ministers van Financiën van de eurolanden dat het met schulden overladen land de volgende termijn kan krijgen. Maar door de politieke veranderingen in Griekenland besloten de ministers de uitbetaling op te schorten. Maandagavond komen ze in Brussel opnieuw bijeen voor overleg.

Griekenland moet aantonen dat het volledig achter de afgesproken bezuinigingsmaatregelen staat als voorwaarde voor de steun. Het land heeft de 8 miljard nodig omdat het over enkele weken niet langer aan zijn verplichtingen kan voldoen. De termijn is onderdeel van een totaal pakket van 110 miljard euro.

Het voorstel van de Griekse premier George Papandreou om een referendum te houden over het jongste Europese financiële hulppakket was nodig vanwege de onvrede onder de Griekse bevolking, zei Panos Carvounis, hoofd van de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Griekenland.

,,Het sentiment onder de Griekse bevolking veranderde, nadat de voorwaarden voor het jongste hulppakket bekend werden. De politiek moest dus iets doen'', zei Carvounis. Volgens hem is de situatie in Griekenland sinds november vorig jaar dramatisch veranderd. ,,We leven nu in zeer moeilijke tijden, maar gelukkig is het in ieder geval nog mooi weer.''

Zondagavond is in Griekenland een principeakkoord bereikt over de vorming van een regering van nationale eenheid die het land uit de schuldencrisis moet loodsen. Lucas Papademos wordt waarschijnlijk de nieuwe premier.

De Griekse problemen kunnen niet worden opgelost door een partij, meent professor Loukas Tsoukalis van de Griekse denktank Eliamep. ,,Het politieke systeem moet veranderen, zeker in tijden van een financiële crisis. Een samenwerking tussen de verschillende partijen is noodzakelijk.''

Het IMF waarschuwde overigens in 2009 al voor de financiële situatie van Griekenland. ,,Maar de regering was toen minder bezorgd dan wij waren'', zei Bob Traa, IMF-econoom in Athene. ,,Nu lijkt iedereen er wel van doordrongen dat er iets moet gebeuren.''

Terug naar boven