r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Leers: snelle aanpak Grieks asielprobleem

woensdag 2 november 2011, 15:04

ATHENE (ANP) - Griekenland zou er ondanks de schuldencrisis goed aan doen geld te steken in de oplossing van de problemen met vluchtelingen waar het land mee kampt. Anders krijgt het land zelf te maken met een groeiend aantal illegalen en blijft Nederland zitten met asielzoekers die vanuit Griekenland hierheen komen.

Dat heeft minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) woensdag gezegd na een gesprek met zijn Griekse collega. Griekenland kan aanspraak maken op miljoenen van de Europese Unie voor de aanpak van het asielprobleem, maar moet daar dan wel zelf geld bijleggen. Met de torenhoge Griekse schuld zit dat er nu niet echt in, maar Leers noemt dit ,,kortzichtig" omdat Griekenland dan later meer problemen met illegalen over zich afroept.

Nu al heeft het land 500.000 tot een miljoen illegalen binnen de grenzen. Leers vreest dat de situatie in Griekenland steeds onbeheersbaarder wordt nu een nieuwe asielwet ook nog niet genoeg lijkt op te leveren. Het land heeft 30.000 asielverzoeken op de plank liggen, terwijl toegang tot de asielprocedure te wensen overlaat.

Nederland heeft er ook belang bij dat de Grieken de vluchtelingenstroom in goede banen leiden, want Europese landen mogen vluchtelingen die eigenlijk in Griekenland asiel moeten aanvragen, niet meer naar dat land terugsturen. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft dit verboden omdat de omstandigheden waaronder asielzoekers in Griekenland in vreemdelingenbewaring zitten, te slecht zijn. Nederland heeft nu ongeveer 2000 van deze vluchtelingen, die hier in de asielprocedure komen.

Leers bezoekt nog Nederlandse grensbewakers die meehelpen bij de grens tussen Griekenland en Turkije. Donderdag gaat de minister poolshoogte nemen in detentiecentra waar vreemdelingen wachten op uitzetting.

Terug naar boven