r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Draghi wacht zware taak bij ECB

maandag 31 oktober 2011, 16:12

AMSTERDAM (ANP) - De 64-jarige Italiaanse centralebankpresident Mario Draghi volgt dinsdag Jean-Claude Trichet op als president van de Europese Centrale Bank (ECB). De Italiaan heeft een sterke reputatie opgebouwd als onafhankelijke centrale bankier. Hij zal al zijn kwaliteiten de komende jaren nodig hebben om de ECB ongeschonden door de schuldencrisis heen te loodsen.

De ECB bevond zich de afgelopen maanden tussen twee vuren. Vooral Frankrijk drong aan op een grotere rol van de centrale bank als financier van het noodfonds voor eurolanden. Duitsland ziet hier echter niets in, uit angst dat de ECB zijn onafhankelijke positie als houder van het stabiele prijsniveau in de eurozone zou verliezen.

Die discussie lijkt voorlopig van tafel, maar de centrale bank speelt nog altijd een grote rol bij het stabiliseren van de obligatiemarkten en het financieren van de Europese bankensector. De grote vraag is hoe de centrale bank deze rol in de komende maanden onder Draghi gaat invullen.

Draghi speelt momenteel als president van de Italiaanse centrale bank al een belangrijke rol bij de besluiten van de ECB. Hij gold al jaren als een belangrijke kandidaat om de Fransman Jean-Claude Trichet op te volgen op de hoogste economische post in Europa, maar zijn benoeming verliep niet zonder slag of stoot. Vooral in het voor inflatie allergische Duitsland was veel scepsis tegen de benoeming van een bankier uit Italië, waar volgens de populaire krant Bild inflatie even normaal is als ,,pasta met tomatensaus''.

De angst voor de afkomst van Draghi lijkt echter onterecht. Als hoge ambtenaar bij het Italiaanse ministerie van Financiën was hij de drijvende kracht achter maatregelen die de geldontwaarding in Italië beperkten en die ervoor zorgden dat het land direct kon toetreden tot de euro. Nadat de Duitse topkandidaat Axel Weber zich had teruggetrokken noemde de Duitse regering Draghi dan ook ,,de meest Duitse van alle overgebleven kandidaten''.

Draghi had aan het begin van deze eeuw enkele jaren een topfunctie bij de Amerikaanse bank Goldman Sachs. Daarvoor werkte hij onder meer voor de Wereldbank. Sinds de oprichting in april 2009 is hij president van de Financial Stability Board. Dat samenwerkingsverband van 's werelds belangrijkste centrale banken is verantwoordelijk voor de internationale regels waaraan banken moeten voldoen.

Delen

Terug naar boven