r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Nederland binnen EU een van belangrijkste handelspartners Rusland

donderdag 20 oktober 2011, 15:25

ROTTERDAM (ANP) - Rusland is al sterk aanwezig in de Rotterdamse haven. Zo was het Russische aandeel in de totale overslag in Europa's grootste haven vorig jaar 14 procent ofwel 59,8 miljoen ton. Met dat volume is Rusland na het Verenigd Koninkrijk de belangrijkste partner van Rotterdam.

Na Duitsland is Nederland binnen de Europese Unie in de belangrijkste bestemming voor de export uit Rusland. De waarde van de Russische export bedroeg in 2009 14,3 miljard euro, 13 procent van de totale export naar Nederland.

Ruwe olie en olieproducten, beide vooral aangevoerd vanuit Primorsk, en containers met voornamelijk consumentengoederen vanuit St. Petersburg zijn de belangrijkste Russische producten die hier aanlanden.

De Rotterdamse haven is het belangrijkste West-Europese draaipunt voor ruwe olie en olieproducten uit Rusland. Zo worden vanuit Rotterdam raffinaderijen in Vlissingen en Gelsenkirchen, waarin de Russische olieconcerns Lukoil en Rosneft participeren, voorzien van ruwe olie.

In het Botlekgebied in Rotterdam doet Lukoil mee in het tankopslagbedrijf STR, dat momenteel zijn capaciteit voor de opslag van olieproducten sterk aan het uitbreiden is.

Terug naar boven