r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Regering Slowakije verbindt lot aan stemming over noodfonds

dinsdag 11 oktober 2011, 15:04

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De Slowaakse premier Iveta Radicova zal het lot van de regering verbinden aan de stemming over de verruiming van de mogelijkheden van het noodfonds voor eurolanden (EFSF) en de toekenning van extra noodhulp aan Griekenland. Door verdeeldheid in de regeringscoalitie is het nog altijd onzeker of de plannen worden aangenomen.

Radicova hoopt dat er dinsdag goedkeuring zal worden verleend, maar als dit niet lukt kan er volgens haar opnieuw worden gestemd. De stemming over het EFSF in het Slowaakse parlement is cruciaal voor Europa.

De dwarsliggende coalitiepartij SaS liet dinsdag weten zich te onthouden van stemming. ,,We zijn het er niet mee eens dat een dergelijke beslissing, die indruist tegen het afgesproken kabinetsbeleid, wordt verbonden aan een mogelijke motie van wantrouwen tegen de regering", aldus partijleider Richard Sulik van SaS. ,,Daarom zal onze partij zich onthouden van stemming."

De liberale SaS is het er onder meer niet mee eens dat Slowakije als op een na armste land van de eurozone moet meebetalen aan de redding van rijkere eurolanden. Slowakije is gevraagd garant te staan voor 7,7 miljard van de in totaal 440 miljard euro die wordt gevraagd. De overige 16 lidstaten, waaronder Nederland, stemden eerder al wel in met de uitbreiding van het maatregelenpakket.

De opstelling van de SaS betekent mogelijk dat de regering onvoldoende stemmen krijgt om de plannen door te voeren. SaS heeft 22 van de 150 zetels in het Slowaakse parlement. De vier regeringspartijen samen hebben een krappe meerderheid van 79 zetels, waardoor de drie overgebleven partijen in de Slowaakse regering voor de goedkeuring van het plan afhankelijk zijn van de opstelling van de oppositie.

De Slowaakse regering debatteert vanaf dinsdagmiddag over de extra steun aan het noodfonds.

Terug naar boven