r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Helle Thorning-Schmidt premier Denemarken ondanks nederlagen

zondag 2 oktober 2011, 19:45

KOPENHAGEN (ANP) - Ze verloor vorige maand haar tweede verkiezingen op rij, haar partij is niet de grootste van het land, haar coalitie heeft geen meerderheid, maar Helle Thorning-Schmidt (44) is desondanks de nieuwe premier van Denemarken. Het is de eerste keer dat een vrouw minister-president wordt in het Scandinavische land.

Thorning-Schmidts sociaaldemocratische partij verloor tijdens de stembusgang in september een zetel en kreeg nog geen kwart van de stemmen. Het was het slechtste resultaat in meer dan een eeuw. Het linkse blok als geheel stelde ook teleur. De vier partijen kwamen samen 1 zetel tekort voor een absolute meerderheid, terwijl peilingen beter hadden voorspeld.

Dat Thorning-Schmidt toch aan de macht komt, heeft ze te danken aan het nog slechtere resultaat van rechts. Het zogeheten Blauwe Blok onder leiding van de tot dan grootste partij van het land, de Liberale Partij, kreeg nog minder zetels. Daarom heeft Thorning-Schmidt een minderheidsregering kunnen formeren.

De verkiezingsuitslag maakte Thorning-Schmidt volledig afhankelijk van anderen op links. Als premier zal ze het dan ook erg moeilijk krijgen, verwachten waarnemers. Sommige analisten verwachten zelfs dat de linkse coalitie van Thorning-Schmidt snel uiteen zal vallen.

Bijkomend probleem voor Thorning-Schmidt is haar imago onder het volk. De sociaaldemocrate wordt spottend ‘Gucci-Helle’ genoemd, wegens haar voorkeur voor dure kleding en handtassen. Thorning-Schmidt en haar echtgenoot Stephen Kinnock, de zoon van de Britse oud-politicus en ex-Eurocommissaris Neil Kinnock, werden bovendien beschuldigd van belastingontduiking. Het echtpaar verklaarde een fout te hebben gemaakt en betaalde vorig jaar het achterstallige geld terug. Maar meer dan de helft van de Denen geloofde niet dat het om een onschuldige fout ging, bleek naderhand uit een peiling.

Thorning-Schmidt is sinds 1993 actief in de politiek. Ze werd toen lid van de sociaaldemocraten en trad 6 jaar later toe tot het Europees Parlement. In 2005 stapte ze over naar het Deense parlement. Omdat de sociaaldemocraten dat jaar de verkiezingen verloren, besloot leider Mogens Lykketoft op te stappen. Kersvers parlementslid Thorning-Schmidt deed met succes een gooi naar het partijleiderschap.

Delen

Terug naar boven