r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'Schengenblokkade wraak van Leers'

donderdag 22 september 2011, 21:56

BOEKAREST (ANP) - De weigering van de Nederlandse minister Gerd Leers om Roemenië en Bulgarije toe te laten treden tot de Schengenlanden heeft alles weg van een persoonlijke wraakactie. Dat meldde de Roemeense televisiezender PRO TV donderdagavond.

De zender berichtte uitgebreid over het vertrek van Leers als burgemeester van Maastricht. ,,De minister die de deur voor onze neus dichtsloeg, had een villa van 200.000 euro aan de Zwarte Zee in Bulgarije willen hebben, waarbij onduidelijk was waar dat geld vandaan kwam'', aldus PRO TV. Volgens de zender staat de bewindsman zowel in Nederland als in Bulgarije als een zeer controversieel figuur te boek.

Voor het overige reageerden zowel politici als media gematigd op het uitstel van de beslissing om beide landen tot het Schengengebied toe te laten. President Traian Basescu zei dat het een kwestie van tijd is. In oktober worden beide landen tot Schengen toegelaten, voorspelde hij. ,,Het is een politiek spel, het heeft niets van doen met de eisen die aan Roemenië zijn gesteld, want die zijn ingewilligd.''

De president zei zich erover te verbazen dat Nederland, ,,als grootste buitenlandse investeerder in Roemenië'', deze beslissing heeft genomen. Hoe kun je zo veel geld investeren in een land waar je kennelijk geen vertrouwen in hebt, vroeg hij zich af.

De oppositie gaf de regering de schuld. Zij zou ,,ten onrechte Nederland en Finland verantwoordelijk stellen voor haar eigen falen''. De oppositie beschouwt het uitstel van de toetreding tot het Schengengebied als ,,het grootste echec van Roemenië sinds de toetreding tot de EU in 2007’'.

Terug naar boven