r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Blok (VVD): exit euro voor notoire zondaars

woensdag 21 september 2011, 12:12

DEN HAAG (ANP) - Voor eurolanden die zich bij herhaling niet houden aan afspraken om hun begroting op orde te brengen, is geen plaats meer binnen de euro. Zij moeten eerst sancties opgelegd krijgen, maar als dat niet helpt, horen ze niet meer thuis in de eurozone.

,,Voor notoire zondaars is het exit", zei VVD-fractievoorzitter Stef Blok woensdag tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer. Dat besluit moet niet te lichtvaardig genomen worden, want het kan ook de Nederlandse economie schaden. ,,Maar de angst voor dat scenario mag ons er niet toe brengen geen strenge voorwaarden te stellen en om eindeloos leningen te blijven verstrekken als er niet hervormd wordt."

Blok verwees naar eerdere kritiek vanuit de oppositie op zijn voorstel eurolanden te bestraffen die zich niet aan de begrotingsregels houden. Dan ging het om intrekking van subsidies en stemrecht. De VVD-fractievoorzitter stelt vast dat deze opstelling nu wel breed waardering oogst.

GroenLinks -leider Jolande Sap hield Blok voor dat Europa de handhaving van afspraken over begrotingstekort en staatsschuld niet goed geregeld heeft. ,,Daar is de VVD medeverantwoordelijk voor." Blok wierp dit ver van zich. ,,Het is een sprookje dat Zuid-Europeanen graag vertellen: dat het onze schuld is dat zij in de problemen zitten."

D66-leider Alexander Pechtold voerde aan dat Zuid-Europese landen ook in de problemen zijn gekomen door onevenwichtigheden op de vastgoedmarkt. Maar Blok antwoordde niet te zitten wachten op Europese bemoeienis met de hypotheekrenteaftrek. In Zuid-Europa was sprake van slecht financieel-economisch beleid.

Delen

Terug naar boven