r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'Roemeense blokkade tulpen lijkt op chantage'

maandag 19 september 2011, 12:45
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - De blokkade van Nederlandse tulpen lijkt ,,verdacht veel op chantage''. Dat vinden Europarlementariërs Wim van de Camp en Esther de Lange van het CDA. Ze hebben maandag om opheldering gevraagd aan eurocommissaris Michel Barnier (interne markt) over de kwestie.

De Europarlementariërs vinden met name de timing van de blokkade verdacht. Nederland dreigde vorige week zijn vetorecht te gebruiken tegen de toetreding van Roemenië tot het paspoortvrije Schengengebied.

Donderdag komen de Europese ministers belast met deze kwestie bijeen om over de toetreding te besluiten. Afgelopen weekeinde werd bekend dat de Roemeense autoriteiten de import van Nederlandse bloemen, bollen en zaden tegenhoudt op verdenking van besmetting met een bacterie.

De Lange wil onder meer weten om welke bacterie het gaat en welke laboratoriumresultaten de aanwezigheid van de bacterie vaststellen. Hebben de Roemenen bewijs, dan staan ze natuurlijk in hun recht, aldus de Europarlementariër. ,,Maar het heeft er de schijn van dat de Roemeense autoriteiten de Nederlandse tulp, een kernproduct voor de Nederlandse economie met een hoge symbolische waarde, uitgekozen hebben voor een stukje ouderwetse chantage.''

Terug naar boven