r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU hoopt dat Leers bijdraait over Schengen

vrijdag 16 september 2011, 13:09
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie hoopt dat minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) bijdraait en terugkomt van zijn dreiging de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot de paspoortvrije Schengenzone te blokkeren. Europees commissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken) benadrukte vrijdag in Brussel dat zij vindt dat de Bulgaren en Roemenen moeten kunnen toetreden.

Malmström kwam vrijdag met voorstellen om het Schengengebied beter te leiden. Ze zei te hopen dat door haar plannen het vertrouwen van Nederland toeneemt. Maar minister Leers stelde vrijdag na afloop van de ministerraad dat hij strengere maatregelen voor landen die hun grenzen niet goed bewaken, los ziet staan van de discussie over toetreding van Bulgarije en Roemenië tot de Schengenzone.

Op voorstel van Leers besloot de ministerraad eraan vast te houden dat het te vroeg is om deze EU-landen toe te laten tot Schengen. Daarvoor hebben ze nog niet genoeg gedaan aan bestrijding van corruptie en georganiseerde criminaliteit. Leers wil volgende week de uitbreiding van de Schengenzone tegenhouden. Dan vergadert hij daarover met zijn Europese collega's in Brussel. Leers kan dan een veto uitspreken.

Over de plannen van eurocommissaris Malmström om landen te straffen als ze hun buitengrenzen niet goed bewaken, zei Leers dat ook hij het vrije verkeer van personen belangrijk vindt. Maar hij wil niet meer bevoegdheden aan Brussel overdragen.

Terug naar boven