r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

ChristenUnie: bezuinigen op Europese agentschappen

maandag 12 september 2011, 18:53

STRAATSBURG (ANP) - De ChristenUnie in het Europees parlement wil fors minder Europese bureaucratie. De partij stelt voor 500 miljoen euro per jaar te bezuinigen op agentschappen en adviesorganen van de EU.

Dat maakte CU-Europarlementariër Peter van Dalen maandag in Straatsburg bekend, vooruitlopend op de debatten in het parlement over de EU-begroting voor 2012. Van Dalen constateert een wildgroei aan agentschappen en comités. In nauwelijks 10 jaar tijd steeg hun aantal van 14 naar ruim 30. Sinds 2005 is hun budget praktisch verdrievoudigd van 764 miljoen naar 2,2 miljard euro in 2011, aldus de CU'er in een verklaring.

,,We moeten af van het Brusselse mantra: Is er een probleem in Europa? Richt een agentschap op om het te bestuderen!“, stelt Van Dalen. Agentschappen zijn bureaus van de EU die zich over een bepaald onderwerp buigen, zoals grondrechten, gendervraagstukken of defensie.

Volgens de CU houden sommige agentschappen zich bezig met zaken die op Europees niveau niet gedaan moeten worden. Andere agentschappen doen voor een deel dubbel werk zoals het agentschap voor opleiding en het agentschap voor beroepsopleiding. Op korte termijn kunnen 20 agentschappen verdwijnen of fuseren, aldus Van Dalen.

Terug naar boven