r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Toelichting op maandelijks verhuizen van Europees Parlement

donderdag 8 september 2011, 14:05
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - 12 keer per jaar verhuist het Europees Parlement zijn hele hebben en houden van Brussel naar Straatsburg. Nederland is al jaren een tegenstander van dat tijd- en geldverslindende verhuiscircus. Een korte uitleg bij het verhuiscircus.

  • In 1982 werd besloten dat de zetels van de Europese instellingen permanent zouden worden. Daarbij werd ook bepaald dat Straatsburg de officiële zetel is van het Europees Parlement. Hier houdt het parlement de meeste plenaire zittingen. De commissies vergaderen in Brussel. In het Verdrag van Amsterdam werd dit in 1997 vastgelegd.
  • In totaal zijn er circa 6200 ambtenaren werkzaam voor het Europees Parlement, een meerderheid in Brussel. Circa 80 ambtenaren zijn permanent werkzaam in Straatsburg.
  • Gemiddeld reisden de afgelopen anderhalf jaar 1559 medewerkers van het Europees Parlement mee vanuit Brussel naar Straatsburg. Evenals gemiddeld 700 assistenten van de Europarlementariërs.
  • Het Europees Parlement reist 12 keer per jaar naar Straatsburg. Vanaf volgend jaar wil het Europees Parlement twee vergaderingen samenvoegen om zo één keer minder te hoeven afreizen.
  • De kosten voor de verhuizing bedragen circa 10 miljoen euro per keer. Recent onderzoek gaat uit van een jaarlijks bedrag van 180 miljoen euro als er maar op één plaats vergaderd zal worden.
  • Parlementariërs en ambtenaren hebben de beschikking tot een kist van ongeveer een meter groot om documenten mee te verhuizen. De kisten worden in het weekend voorafgaand aan de Straatsburgweek verhuisd zodat deze klaar staan als de Europarlementarïërs maandag in de Franse stad aankomen.
  • Recent onderzoek wees uit dat het verhuiscircus tot stress leidt bij zowel de parlementariërs als hun medewerkers.
  • Ditzelfde onderzoek wees uit dat er minstens 317 arbeidsplaatsen kunnen worden geschrapt als er voor één vestigingsplaats wordt gekozen. Ook het milieu profiteert, omdat de uitstoot van CO2 met 19.000 ton per jaar zou afnemen.
  • Het afschaffen van het verhuiscircus kan alleen als het Europees Verdrag wordt aangepast. Dit kan alleen bij unanimiteit van de lidstaten.

Delen

Terug naar boven