r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Zapatero wil regels begrotingstekort in Spaanse grondwet

dinsdag 23 augustus 2011, 14:33

MADRID (ANP/RTR/AFP) - De Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero wil in de Spaanse grondwet laten vastleggen dat de overheidsfinanciën van Spanje in evenwicht dienen te zijn. Dat zei hij dinsdag in toelichting op zijn bezuinigingsplannen in het Spaanse parlement.

Zapatero hoopt daarmee het vertrouwen in de Spaanse economie te herstellen. Spanje ligt al lange tijd onder vuur op de financiële markten omdat investeerders twijfelen aan de mogelijkheden van de Spaanse regering om het overheidstekort terug te dringen.

Vorige week riepen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy eurolanden op om de Europese begrotingsregels te verankeren in hun grondwet. De conservatieve partij Partido Popular, die een grote kans maakt om de socialistische partij van Zapatero te verslaan bij de komende verkiezingen in Spanje, heeft eerder al aangegeven voorstander te zijn van dat idee.

Volgens Zapatero ligt Spanje op koers om de doelstelling van een tekort van 6 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in 2011 te halen. Vorig jaar bedroeg het gat op de begroting nog 9,2 procent. ,,Het herstel van de Spaanse economie zet door, al is het in een zwak tempo'', aldus de premier.

De steunaankopen van onder meer Spaanse obligaties door de Europese Centrale Bank (ECB) heeft Spanje in rustiger vaarwater gebracht, onderkende Zapatero. Maar dat verandert niets aan de noodzaak voor de Spaanse regering om orde op zaken te stellen, voegde hij eraan toe. ,,De maatregelen van de ECB zijn exceptioneel en tijdelijk, we moeten er aan blijven werken om ze onnodig te maken.''

Terug naar boven