r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Sophie in ’t Veld krijgt humanismeprijs

zaterdag 13 augustus 2011, 20:36

OSLO (ANP) - Europarlementariër Sophie in ’t Veld van D66 is zaterdag in Oslo bekroond met de International Humanist Award. De prijs wordt onregelmatig uitgereikt door de International Humanist and Ethical Union (IHEU), een organisatie die zich inzet voor de verspreiding van het humanistische gedachtegoed.

De 47-jarige In ’t Veld kreeg de glazen trofee voor haar inzet in Europees verband voor privacy-, homo- en vrouwenrechten. Ook kreeg zij de prijs voor de oprichting van het European Parliament Platform for Secularism in Politics, waarin zij actief pleit voor een duidelijke scheiding van kerk en staat.

Het is niet de eerste grote prijs die de D66-politicus heeft mogen ontvangen voor haar internationale werk. Eerder dit jaar werd zij in Groot-Brittannië al bekroond als ‘Secularist van het Jaar’.

Als winnaar van de Humanist Award bevindt zij zich in goed gezelschap. Eerder ging de bekroning naar onder anderen de Russische atoomgeleerde en dissident Andrej Sacharov, de Slowaakse politicus Alexander Dubcek en Pieter Admiraal, een fervent voorvechter van het recht op euthanasie.

In ’t Veld stelt in een reactie het een ,,zeer eervolle verrassing te vinden’’ dat ze de internationale prijs heeft gekregen. ,,Het geeft me de energie om nóg iets harder te gaan lopen en de mensenrechten voor een nog breder publiek onder de aandacht te brengen’’, stelt ze.

Volgens de D66-politicus houdt de EU zich na ruim een halve eeuw steeds vaker bezig met ethische vraagstukken, zoals abortus, stamcelonderzoek of homorechten. ,,Juist in dit soort felle discussie moet de seculiere kant van de zaak een duidelijke stem krijgen’’, aldus In ’t Veld. ,,Het probleem is dat de seculiere burgers nauwelijks georganiseerd zijn in dit verband. En dat terwijl juist conservatieve religieuze groepen hun standpunt heel luid en duidelijk onder de aandacht weten te brengen.’’

Delen

Terug naar boven