r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Gemeente Vaals wil EU-burgers zonder inkomen weren

woensdag 27 juli 2011, 15:06
gewijzigd
Vaalserberg
Bron: © Hans Nielen

VAALS (ANP) - De gemeente Vaals wil nieuwkomers uit Europa die geen werk of vermogen hebben, vanaf september buiten de deur houden. Wethouder Jean-Paul Kompier heeft dat woensdag aangekondigd naar aanleiding van berichtgeving in de Limburgse kranten. Reden is het hoge aantal (buitenlandse) uitkeringsgerechtigden in de kleine Limburgse gemeente.

Vaals is de eerste gemeente in Zuid-Limburg en mogelijk ook in Nederland die een Europese richtlijn gebruikt om de Europeanen, zoals Polen, zonder werk of vermogen te weren. De Belgische buurgemeente Plombières gebruikt dezelfde richtlijn al.

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) bepleit sinds dit voorjaar al een strenger beleid ten aanzien van arbeidsmigranten. Volgens hem zijn Polen en andere inwoners van EU-lidstaten welkom als ze werken en zelf in hun bestaan kunnen voorzien. Maar zodra ze een beroep doen op de bijstand of de daklozenopvang, moeten ze terug naar hun land van herkomst.

Vaals heeft minder dan 10.000 inwoners en telt 300 uitkeringsgerechtigden. Ongeveer 40 procent komt uit andere Europese landen, zegt de wethouder. Van elke 100 mensen die zich in Vaals willen vestigen, vragen er negen een uitkering aan. Volgens de gemeente is dat percentage hoger dan in grote steden zoals Rotterdam. De gemeente is jaarlijks 4 ton kwijt aan uitkeringen.

De wethouder noemt met name Polen en Roemen die zich in Vaals vestigen en die vanwege beperkte kennis van het Nederlands moeilijk aan een baan zijn te helpen. Over de situatie wordt in augustus nog gesproken door vertegenwoordigers van de gemeente en de ministeries van Sociale Zaken en van Binnenlandse Zaken.

Kamp zei eerder dit jaar al in een debat in de Tweede Kamer dat met de gemeente gesproken zou worden. ,,We moeten ons realiseren dat niet iedereen naar Vaals kan gaan om daar een uitkering aan te vragen'', zei hij toen. Zo moeten arbeidsmigranten volgens hem sneller worden ingeschreven bij gemeenten om beter op mogelijke misstanden te kunnen controleren.

Terug naar boven