r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Kritiek op Italiaanse Europarlementariër die gedachtegoed Breivik verdedigt

dinsdag 26 juli 2011, 12:27
gewijzigd

ROME (ANP) - De Italiaanse Europarlementariër Mario Borghezio heeft voor een nieuwe rel gezorgd door de ideeën van de Noorse terrorist Anders Behring Breivik ,,ten diepste gezond'' te noemen. De politicus van de Lega Nord, de juniorpartner in Silvio Berlusconi's centrumrechtse coalitie, was maandagavond op de radio vol lof over diens 'nee' tegen de multiculturele samenleving.

Borghezio hekelde de Europese besluiteloosheid ten aanzien van de ,,islamitische invasie'' waartegen moet worden opgetreden zoals in de middeleeuwen door de Tempeliers, kruisridders die ook een voorbeeld van Breivik zijn. Borghezio vindt het, net als Brevik, dan ook een ,,heilige'' taak om de ,,noodzaak'' van een nieuwe kruistocht te onderstrepen.

In mei baarde Borghezio al opzien door de voormalige Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic na zijn arrestatie een 'patriot' te noemen. ,,De Serviërs hadden de oprukkende islam in Europa kunnen stoppen, maar men heeft ze dat niet laten doen'', aldus Borghezio toen, die zei dat hij Mladic in Scheveningen wilde gaan bezoeken.

Critici noemden Borghezio dinsdag het Europarlement onwaardig. De oppositiepartijen PD, IDV en Groenen eisten dat de leiding van de Lega Nord onmiddelijk afstand neemt van de uitlatingen van Borghezio. Ook eisten PD en IDV het aftreden van de Europarlementariër. De Groenen gaan aangifte doen wegens het ophitsen tot raciale haat en openbare verdediging van een misdrijf.

Lega-minister Roberto Calderoli repte over ,,onzinnig gepraat'' en zei dat Borghezio slechts op persoonlijke titel heeft gesproken. Borghezio weigert af te treden en is niet onder de indruk van de kritiek van Calderoli: ,,Om bepaalde posities in te nemen moet je ballen hebben.''

Terug naar boven