r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Voorlopig toch geen Europese kieslijsten

woensdag 6 juli 2011, 11:51
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - Bij de volgende verkiezingen voor het Europees Parlement komen er waarschijnlijk toch geen grensoverschrijdende kieslijsten. Het plan om kiezers dan de kans te bieden op kandidaten uit andere lidstaten te stemmen, stuit op te veel praktische bezwaren. Ingewijden verwachten dat het Europarlement het voorstel donderdag terugverwijst naar een commissie om het verder te bestuderen. Het zou daar wel eens een zachte dood kunnen sterven.

Het was de bedoeling dat op de grensoverschrijdende kieslijst 25 kandidaten zouden komen. Dat zou betekenen dat in 2014 niet 751, maar 776 kandidaten in het Europarlement gekozen kunnen worden. Dat brengt flink wat extra kosten met zich mee. Ook stuit het idee op weerstand in kleine EU-landen. Zijn vrezen dat hun kandidaten op de grensoverschrijdende kieslijst weinig kans maken, omdat ze buiten hun eigen land niet bekend zijn.

VVD -Europarlementariër Hans van Baalen is blij dat het ,,Europees hobbyïsme, waar de burger niets mee opschiet, naar de prullenbak wordt verwezen''. GroenLinks -Europarlementariër Judith Sargentini zou het daarentegen ,,heel jammer'' vinden als het idee in de ijskast verdwijnt. ,,Als er praktische bezwaren zijn, moeten we daar een debat over hebben en niet het onderwerp meteen doodverklaren.'' Sargentini wijst erop dat een Europarlementariër als de Belg Guy Verhofstadt wel degelijk buiten de eigen grenzen bekend is, hoewel hij uit een klein land komt.

Delen

Terug naar boven