r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Voortvarende start toetredingsgesprekken IJsland

maandag 27 juni 2011, 13:30

BRUSSEL (ANP) - De toetredingsonderhandelingen tussen de EU en IJsland zijn maandag voortvarend geopend. De eerste twee hoofdstukken, over wetenschap en onderzoek en over onderwijs en cultuur, konden al meteen weer worden afgesloten omdat IJsland aan de verplichtingen voldoet. De Europese Commissie heeft dat maandag laten weten.

In totaal beslaan de toetredingsbesprekingen 35 hoofdstukken. IJsland is lid van de Europese Economische Ruimte, een samenwerkingsakkoord tussen de EU en enkele andere landen, waardoor het al aan veel voorwaarden voldoet. IJsland hoopt dan ook vaart te kunnen maken.

Een moeilijk punt kunnen nog de gesprekken over visserij worden. De EU en IJsland lagen daarover in het verleden geregeld in de clinch.

Ook sleept nog steeds het conflict over de bedragen die Nederland en het Verenigd Koninkrijk aan IJsland hebben voorgeschoten om de spaarders van de omgevallen bank Icesave te compenseren. Nederland en het VK wachten nog steeds op hun geld. Voor Nederland gaat het om 1,3 miljard euro.

Terug naar boven