r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Bulgaren vrezen komst illegalen met toetreding tot Schengengebied

woensdag 8 juni 2011, 16:15

SOFIA (ANP) - Roemenië en Bulgarije zijn een stap dichter bij toetreding tot de Schengenzone. Het Europees Parlement stemde woensdag met grote meerderheid voor afschaffing van de grenscontroles met beide EU-lidstaten. Het vrije personenverkeer heeft ook een keerzijde: een toeloop aan immigranten.

Verreweg de meeste immigranten die vanuit Turkije illegaal de Europese Unie proberen binnen te komen, doen dat via Griekenland. Als echter Bulgarije en Roemenië toetreden tot Schengen, wordt ook de 200 kilometer lange Bulgaars-Turkse grens aantrekkelijk. De Bulgaarse grenspolitie pakte vorig jaar 1186 illegalen op, al een kwart meer dan in 2009.

,,We krijgen er elke dag mensen bij'', aldus een bewaker van een gloednieuw opvangcentrum voor asielzoekers aan de grens. Het centrum, dat oogt als een gevangenis, kan 320 asielzoekers herbergen. Volgens de bewaker zijn er inmiddels ongeveer 70. ,,Ze komen uit heel veel landen: Irak, Iran, Afghanistan, Turkije. Mannen, vrouwen en kinderen.''

Ook het Europese grensagentschap Frontex houdt rekening met een toename van immigranten, al zal het wellicht meevallen. Anders dan Griekenland heeft Bulgarije goede afspraken met Turkije over het terugsturen van illegalen. Dat maakt het risico voor hen een stuk groter.

,,Bulgarije blijft vooral een herkomstland voor migranten en geen bestemming'', zei Georgi Kandev, bij de Bulgaarse politie verantwoordelijk voor de bestrijding van mensenhandel. ,,Maar we zien het wel langzaam veranderen.''

Ongeveer 1,5 miljoen Bulgaren wonen permanent in het buitenland, van wie ruim 200.000 in de EU (circa 12.000 in Nederland). Met de toetreding tot Schengen, waarover de EU-lidstaten unaniem moeten beslissen, zal dat aantal niet toenemen. Bulgaren en Roemenen mogen nu al vrij reizen binnen de EU, terwijl verscheidene landen, zoals Nederland, hun arbeidsmarkt slechts beperkt voor hen openstellen.

De Bulgaarse academie van wetenschappen meldde onlangs dat 200.000 Bulgaren het land zouden verlaten, als ze daar de kans toe hadden. Daar staat tegenover dat onder invloed van de crisis de afgelopen jaren ongeveer 450.000 Bulgaren naar huis zijn teruggekeerd.

Terug naar boven