r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europarlement: Roemenië en Bulgarije klaar voor Schengen

woensdag 8 juni 2011, 13:05

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement vindt dat Bulgarije en Roemenië klaar zijn om toe te treden tot de zogenoemde Schengenruimte voor vrij personenverkeer. Een ruime meerderheid van de Europarlementariërs in Straatsburg stemde woensdag voor afschaffing van de grenscontroles met die twee lidstaten van de Europese Unie.

Met de stemming is de toetreding echter geen feit. Sommige EU-landen, zoals Nederland, liggen dwars en eisen meer maatregelen van Roemenië en Bulgarije tegen corruptie en criminaliteit. Ministers van de Europese Unie bespreken de kwestie donderdag in Luxemburg.

VVD -Europarlementariër Hans van Baalen was een van de tegenstemmers. Op basis van informatie van de politiebonden in Nederland en de EU (ACP en EPU) en Europol is de VVD ervan overtuigd dat Roemenië en Bulgarije thans niet tot het Schengengebied kunnen worden toegelaten, aldus de liberaal in een verklaring.

Juist om Schengen te redden moeten we de spelregels goed toepassen en geen landen toelaten die in de praktijk geen effectieve controles kunnen uitvoeren, vindt Van Baalen. De VVD wil Boekarest en Sofia wel ondersteunen om toelating tot Schengen op den duur mogelijk te maken.

Terug naar boven