r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Centrumrechtse PSD wint verkiezingen Portugal

zondag 5 juni 2011, 22:04
gewijzigd
wapperende vlag van Portugal

LISSABON (ANP) - Portugal lijkt een centrumrechtse regering te krijgen. Dat is de uitkomst van de verkiezingen van zondag. De PSD, die de grootste partij in het parlement werd, vormt waarschijnlijk een coalitie met de conservatieve CDS-PP. Dat meldden Portugese media in de nacht van zondag op maandag.

De gedoodverfde nieuwe premier is PSD-leider Pedro Passos Coelho. Hij waarschuwde zondag dat Portugal enkele moeilijke jaren voor de boeg heeft. ,,Maar ik ben ervan overtuigd dat we de noodzakelijke hervormingen zullen doorvoeren en dat voor Portugal een nieuwe periode van welvaart en economische groei zal aanbreken'', voegde hij eraan toe. Portugal zal volgens Passos Coelho er alles aan doen om zijn financiële verplichtingen na te komen.

De Socialistische Partij van de demissionaire premier José Sócrates is de grote verliezer. Sócrates stapt daarom op als partijleider. ,,Dit is mijn nederlaag. Ik denk dat het moment is aangebroken om een nieuwe politieke cyclus met de Socialistische Partij te beginnen'', zei Sócrates. De 53-jarige Sócrates leidde de Socialistische Partij sinds 2004. Hij werd premier na de winst van zijn partij in de parlementsverkiezingen van 2005.

De Portugezen moesten vervroegd een nieuw parlement kiezen, omdat Sócrates eind maart zijn ontslag had ingediend. Hij nam die stap, nadat het parlement de bezuinigingsplannen van zijn minderheidsregering had afgewezen. Kort na de val van de regering zag Portugal zich genoodzaakt internationale steun te vragen om uit de economische en financiële malaise te komen. De Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben het Zuid-Europese land 78 miljard euro aan steun toegezegd, op voorwaarde dat Portugal een aantal bezuinigingsmaatregelen neemt.

Portugal moet zijn overheidstekort, vorig jaar nog ruim 9 procent, in 2013 hebben teruggebracht tot de EU-limiet van 3 procent. Passos Coelho heeft in de verkiezingscampagne erkend dat het land moet bezuinigen, maar aarzelt over het verhogen van de belastingen. De partij wil onder meer snijden in de uitgaven voor de infrastructuur.

Terug naar boven