r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Portugal kiest vandaag nieuw parlement

zondag 5 juni 2011, 3:30

LISSABON (ANP) - Portugal gaat zondag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. In de laatste peilingen heeft de centrumrechtse PSD van Pedro Passos Coelho een voorsprong van circa 5 procentpunt op de Socialistische Partij van waarnemend premier José Sócrates.

De Portugezen moeten vervroegd een nieuw parlement kiezen, omdat Sócrates eind maart zijn ontslag indiende. Hij nam die stap, nadat het parlement de bezuinigingsplannen van zijn minderheidsregering had afgewezen. Kort na de val van de regering zag Portugal zich genoodzaakt internationale steun te vragen om uit de economische en financiële malaise te komen. De Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben het Zuid-Europese land 78 miljard euro aan steun toegezegd, op voorwaarde dat Portugal een aantal bezuinigingsmaatregelen neemt.

De PSD van Passos Coelho haalt in de verkiezingen waarschijnlijk geen absolute meerderheid in het 230 zetels tellende parlement. Voor de vorming van een coalitie gaat hij waarschijnlijk in zee met de conservatieve CDS-PP.

Terug naar boven