r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europees Parlement akkoord met bodyscanner op luchthaven

dinsdag 24 mei 2011, 15:09
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - Na jarenlange discussie heeft het Europees Parlement dinsdag ingestemd met de plaatsing van bodyscanners op Europese luchthavens. De parlementariërs eisen wel dat de veiligheidscontrole niet gevaarlijk mag zijn voor de gezondheid en de privacy van passagiers moet waarborgen.

Om gezondheidsrisico's te voorkomen, wordt röntgenapparatuur verboden. Op die manier worden passagiers niet onnodig blootgesteld aan schadelijke straling.

Ook zullen geen lichaamsbeelden, maar alleen standaardfiguren worden afgebeeld en opgeslagen. Verder kunnen reizigers de bodyscan weigeren. Zij worden dan gefouilleerd, aldus het voorstel van de transportcommissie van het parlement.

De nieuwe generatie bodyscanners is een goed middel om de beveiliging van het luchtverkeer in de EU te verbeteren en het gemak en snelheid voor de reiziger te vergroten, aldus CDA-Europarlementariër Corien Wortmann-Kool in een verklaring.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de unie, komt binnenkort met een eigen voorstel voor invoering van de bodyscanner. Het alternatief voor metaaldetector en fouilleren mag niet leiden tot een verplichte gang door de scanner, benadrukt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini: ,,Het moet een keuze blijven van de reiziger.''

In het Europees Parlement werd lange tijd gewaarschuwd voor het ,,elektronisch uitkleden'' van vliegtuigpassagiers.

Terug naar boven