r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Hoofdaanklager Internationaal Strafhof: 'Kaddafi moffelt bewijs misdaden weg'

woensdag 18 mei 2011, 15:02

DEN HAAG (ANP) - De Libische leider Muammar Kaddafi probeert het bewijs weg te moffelen van misdaden die zijn ondergeschikten plegen. Lijken worden verborgen. Artsen in ziekenhuizen wordt verboden lijsten van gedode burgers bij te houden. Moskeeën waar misdaden zijn gepleegd, worden vernield.

Dit zei hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo van het Internationaal Strafhof (ICC) woensdag voor de pers in Den Haag. De Argentijn had maandag rechters van een Kamer van Vooronderzoek om een arrestatiebevel gevraagd tegen Kaddafi en twee andere kopstukken van het bewind in het Noord-Afrikaanse land.

Het Bureau van de Hoofdaanklager heeft een brief gestuurd aan de Libische minister van Buitenlandse Zaken, Abdelati Obeidi. Daarin wordt erop gewezen dat het wegmoffelen van bewijs voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid als onderdeel van een crimineel plan strafbaar is.

Moreno hamert erop dat zijn onderzoek onpartijdig is. Hij kijkt ook naar mogelijke misdaden van rebellen, zoals berichten dat zwarte gastarbeiders gedood worden alleen maar omdat zij zwart zijn. Rebellen zien zwarte Afrikanen gauw aan voor huurlingen van het Kaddafibewind.

In de brief wordt de bevoegdheid van het ICC voor misdaden in Libië nog eens benadrukt. Het bewind in Tripoli had laten weten dat het het ICC niet erkent, omdat het geen partij is bij het Statuut van Rome, het ICC-oprichtingsverdrag. Ook noemde het het Strafhof ,,een baby van de Europese Unie bedoeld voor de vervolging van Afrikaanse leiders''. Het Bureau van de Hoofdaanklager herinnert de minister eraan dat Libië als VN-lid gebonden is aan de resolutie waarin de Veiligheidsraad het ICC opdracht heeft gegeven tot het Libië-onderzoek.

Terug naar boven