r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU wil slachtoffer misdrijf beter beschermen

woensdag 18 mei 2011, 14:05
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie wil een betere bescherming voor personen die in een ander EU-land het slachtoffer zijn geworden van een misdrijf. Brussel wil een einde maken aan de ongelijke behandeling van dergelijke gedupeerden in de 27 lidstaten.

Het mag niet zo zijn dat bijvoorbeeld een beroofde Duitser in Griekenland anders wordt behandeld en opgevangen dan in zijn eigen land. Europees Commissaris Viviane Reding (Justitie) presenteerde woensdag een pakket basisrechten die overal in de Unie moeten gaan gelden.

Zo moeten slachtoffers voortaan overal met respect worden behandeld door politie en justitie. Ook krijgen ze op een begrijpelijke manier informatie over hun rechten en hun zaak. Extra bijstand is voorzien voor kwetsbare groepen, zoals kinderen, mindervaliden en slachtoffers van verkrachting. ,,Slachtoffers komen voortaan op de eerste plaats'', aldus Reding.

De commissaris schat dat jaarlijks dertig miljoen Europeanen elders in de EU het slachtoffer worden van een misdrijf. Naast het slachtoffer kunnen ook verwanten of vrienden met de gevolgen te maken krijgen, waardoor in totaal 15 procent van de Europese bevolking elk jaar met een misdrijf wordt geconfronteerd.

Veel gedupeerden melden niet eens wat hun is overkomen, omdat ze er niet op vertrouwen dat ze worden geholpen, aldus Reding. Met de nieuwe Europese minimumstandaards voor opvang en hulpverlening wil de commissaris voorkomen dat gedupeerden na een misdrijf ,,voor de tweede keer slachtoffer worden.''

Europarlementariër Emine Bozkurt ( PvdA ) zegt in een reactie nog niets te bespeuren van beleid van Reding om geweld tegen vrouwen effectief te voorkomen en te bestrijden. Ook Marije Cornelissen ( GroenLinks ) vindt de plannen van Reding op dit punt tekortschieten.

Terug naar boven