r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Stormloop op Hongaarse paspoorten in andere landen

woensdag 18 mei 2011, 6:12
gewijzigd

SUBOTICA (ANP/AFP) - Hongaarse consulaten in Europa hebben hun handen vol aan de vele aanvragen voor een Hongaars paspoort. Het land nam kortgeleden een wet aan die de Hongaarse nationaliteit toestaat voor alle mensen met Hongaarse voorouders.

Veel mensen in de Balkan en Centraal-Europa hebben voorvaderen in Hongarije, dat van 1867 tot 1918 een groot rijk vormde met Oostenrijk. De regeling opent mogelijkheden voor zo'n 3,5 miljoen etnische Hongaren in buurlanden, vooral Roemenië en Slowakije. Maar ook in het noorden van Servië wonen circa 300.000 mensen van Hongaarse afkomst.

Het Hongaarse consulaat in Roemenië is tot 2012 volledig volgeboekt met afspraken voor de paspoorten, wegens de grote belangstelling onder de 1,4 miljoen etnische Hongaren in Roemenië.

Velen in de regio vinden een dubbele nationaliteit en een Hongaars paspoort wel handig. Het biedt een ontsnappingsmogelijkheid en maakt het mogelijk om legaal te gaan werken in de Europese Unie. Mensen met alleen een Roemeens en Bulgaars paspoort mogen immers nog geen baan aanvaarden in andere EU-landen. Het Nederlandse uitzendbureau Exotic Green uit Etten-Leur kwam in de publiciteit, omdat het Roemeense arbeidskrachten met een Hongaars paspoort naar Nederland haalt voor de fruitpluk.

Balkanbewoners vragen het paspoort ook voor de zekerheid aan. "Het Hongaarse paspoort kan praktisch zijn als het nodig is het land te verlaten voor allerlei redenen", zegt Lazlo Keneyeres, een etnische Hongaar in Servië. Hij doelt vooral op de bloedige oorlogen in de jaren negentig toen het voormalige Joegoslavië uit elkaar viel. Keneyeres moet voor zijn Hongaarse paspoort wachten tot november, wegens het overweldigende aantal aanvragen.

De Hongaarse wetgeving over dubbele nationaliteiten was goedgekeurd door Servië en Roemenië, maar stuitte op verzet in Slowakije. Sommige regeringsfunctionarissen zien het als een bedreiging van de nationale eenheid van het land.

Delen

Terug naar boven