r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nederlanders klagen nauwelijks bij Europese Ombudsman (correctie)

maandag 16 mei 2011, 17:15
Blauw bord bij Nederlandse grens
Bron: © PDC

gecorrigeerd 17:15 uur (Tsjechië i.p.v. Roemenië)

BRUSSEL (ANP) - Nederlanders klagen officieel nauwelijks over Europa. Nederlanders dienden vorig jaar zestig klachten over Europese instanties in bij de Europese ombudsman, minder dan kleinere staten als Tsjechië en Griekenland.

Dat blijkt uit het jaarverslag 2010 van de Europese ombudsman Nikiforos Diamandouros, dat maandag is gepubliceerd. In verhouding tot zijn bevolkingsomvang behoort Nederland tot de groep Europese landen die het minst klaagt. De Luxemburgers blijken verhoudingsgewijs de grootste problemen te hebben met Europese instellingen, gevolgd door de Cyprioten.

De meeste klachten kwamen vorig jaar uit Duitsland (375) en Spanje (349). Het totale aantal klachten bedroeg 2667, een daling in vergelijking met de 3098 in 2009. Voor een deel komt dat doordat meer burgers zelf de juiste instantie vonden om hun beklag te doen, dus zonder inschakeling van de ombudsman.

De ombudsman opende de meeste onderzoeken tegen de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, en het bureau dat personeel selecteert voor Europese instellingen. Klagers vonden zich bijvoorbeeld oneerlijk behandeld of eisten meer informatie.

Terug naar boven