r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Zware aanklachten tegen Strauss-Kahn na incident met kamermeisje

zondag 15 mei 2011, 6:47

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - De directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en mogelijk presidentskandidaat in Frankrijk, Dominique Strauss-Kahn, wordt zondag in New York naar verwachting aangeklaagd wegens tegennatuurlijke en daarmee in de New York misdadige seksuele handelingen, poging tot verkrachting en wederrechtelijke vrijheidsberoving. Dit heeft een woordvoerder van de politie in de stad gezegd.

Strauss-Kahn werd zaterdag in de namiddag op de luchthaven John F. Kennedy kort voor het vertrek uit het vliegtuig gehaald dat hem naar Parijs zou brengen. Hij wordt door een 32-jarige vrouw die in het Sofitel hotel niet ver van Times Square werkt, beschuldigd van seksuele misdrijven. Ze stelde zaterdag in het hotel aan de dader zijn ontsnapt.

De politie ging volgens een woordvoerder naar de hotelkamer waar de licht gewonde klaagster stelde te zijn misbruikt. De agenten stelden daar vast dat de Strauss-Kahn inderhaast was gevlucht. Hij heeft geen diplomatieke onschendbaarheid, aldus de zegsman van de politie van New York.

Strauss-Kahn wordt volgens waarnemers in de nacht van zaterdag op zondag in New York voor de eerste voorgeleiding voor een rechter in Manhattan gevoerd. Hij zou zondag in Berlijn met de Duitse bondskanselier Angela Merkel spreken over hulp aan het onder schulden gebukt gaande Griekenland. Maandag en dinsdag zou hij in Brussel met Europese ministers van Financiën overleggen.

De 62-jarige, flamboyante chef van het IMF, in Frankrijk bijgenaamd 'DSK', doet het goed in opiniepeilingen die vooruitkijken op de Franse presidentsverkiezingen in het voorjaar van 2012. De socialistische ex-minister Strauss-Kahn zou kans maken op het presidentsschap, indien de PS (Socialistische Partij) hem naar voren schuift.

Een prominente partijgenoot, Jean-Marie Le Guen, stelde vóórdat het nieuws over de aanhouding van Strauss-Kahn bekend werd, dat de centrumrechtse president Nicolas Sarkozy een lastercampagne tegen Strauss-Kahn is begonnen.

Het is niet voor het eerst dat Strauss-Kahn voor schandaal zorgt. In 2008 had hij een affaire met een ondergeschikte. Hij ontkende toen zijn positie te hebben misbruikt, maar hij verontschuldigde zich voor alle narigheid die hij in zijn omgeving had veroorzaakt, onder anderen bij zijn echtgenote, de Franse tv-presentatrice Anne Sinclair.

Terug naar boven