r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Meer openheid kantoorkosten van Europarlementariërs

dinsdag 10 mei 2011, 14:51
gewijzigd

STRAATSBURG (ANP) - Europarlementariërs moeten openheid gaan verschaffen over de manier waarop ze het bedrag van 4200 euro besteden dat ze maandelijks ontvangen voor kantoorkosten. Het Europarlement heeft daarover dinsdag een voorstel aangenomen.

De maandelijkse vergoeding is bedoeld voor reiskosten, het aanschaffen van kantoorspullen, het in dienst nemen van extra medewerkers en dergelijke. Europarlementariërs hoeven niet aan te tonen wat ze met het geld doen. De regeling ligt al langer onder vuur, ook door de hoogte van het bedrag.

PvdA 'er Thijs Berman noemt het ,,goed voor het aanzien van de politiek'' dat Europarlementariërs inzicht moeten gaan geven in de besteding van de vergoeding. Hij doet dat al op zijn website, net als diverse andere Europarlementariërs.

Ook Lucas Hartong van de PVV vindt het ,,prima'' dat er openheid komt. Wat hem betreft, kan de kantoorvergoeding fors omlaag. De PVV-Europarlementariërs hebben het volledige bedrag van 4200 euro per maand nooit aanvaard. Ze nemen genoegen met 10 procent en storten de rest terug.

Het Europarlement heeft dinsdag goedkeuring verleend aan het grootste deel van de EU-uitgaven die in 2009 zijn gedaan. Over een paar onderdelen wil het parlement eerst meer opheldering. Zo heeft het een conflict met de ministers van de EU-lidstaten, die volgens het Europarlement te weinig informatie verschaffen om tot een goed oordeel te kunnen komen. Het parlement wil ook dat lidstaten harder worden aangepakt, als ze het geld dat ze uit Brussel krijgen niet volgens de regels besteden. De Europese Commissie heeft dat toegezegd.

Delen

Terug naar boven