r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Toespraak voorzitter Europarlement Buzek op Europadag: nee tegen homofobie en doodstraf in de Gazastrook

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op maandag 9 mei 2011, 18:51.

De herdenking van 9 mei als Dag van Europa, de nieuwe status van de EU bij de Verenigde Naties, de komende Internationale Dag tegen Homofobie op 17 mei en de veroordeling van een executie in Gaza waren de hoofdpunten van de toespraak die EP-voorzitter Jerzy Buzek hield bij de opening van de plenaire vergadering in Straatsburg.

9 mei is elk jaar de Dag van Europa en dit jaar is het 61 jaar geleden dat Robert Schuman zijn verklaring heeft gehouden en zo de aanzet voor de oprichting van de EU heeft gegeven, zei EP-voorzitter Buzek.

Bovendien "is de EU nu een volwaardig lid van de internationale gemeenschap", zei de voorzitter, nu de Verenigde Naties op 3 mei overeengekomen waren om de EU in de VN-Algemene Vergadering het recht op spreektijd te geven. "We moeten de wereld met één stem blijven toespreken", met name wat gebeurtenissen zoals die in Noord-Afrika, Syrië en Bahrein betreft, benadrukte Buzek.

Buzek verwees ook naar 17 mei, de Internationale Dag tegen Homofobie. De Verdragen en het Handvest van de grondrechten bepaalden dat de EU zich inzette voor het uitroeien van homofobie, stelde hij.

Daarna veroordeelde Buzek namens het Europees Parlement de terechtstelling van een persoon die met Israël samenwerkte door een militaire rechtbank in Gaza.


Delen

Terug naar boven