r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Staatssecretaris Knapen in gesprek met jongeren op Dag van Europa

maandag 9 mei 2011, 10:55
gewijzigd

AMSTERDAM (ANP) - Staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken gaf maandag het startsein voor de Dag van Europa in de evangelische basisschool De Morgenster in Amsterdam-Zuidoost. Kinderen van groep zeven spraken met de bewindsman over Europese zaken aan de hand van meegenomen spulletjes van thuis, zoals vlaggetjes, een verzamelboek voor euro's en een kussen met daarop de Union Jack. 

,,Ik vergelijk Europa graag met een familie. Als er problemen zijn, dan help je elkaar. Het voordeel van familie is dat je niet alleen bent'', legde Knapen uit. ,,Europa betekent vooral bij elkaar horen en elkaar helpen. Samen sta je sterker.''

Dat Portugal niet genoeg 'zakgeld' meer heeft, vinden de meeste kinderen uit de klas van juf Janine Hamersma geen reden bij te springen. Portugal moet volgens hun leren zuiniger met geld om te gaan, bleek uit een kleine peiling van de staatssecretaris.

Knapen sprak verder over voetbal en het Eurovisiesongfestival waar hij geen fan van is. Aan de hand van een kaart van Europa legde hij uit waarom niet meer landen lid zijn van de Europese Unie, ofwel de familie. ,,Sommige landen moeten nog een paar jaar wat extra verdienen of oefenen.''

Knapen liet op De Morgenster drie jeugdatlassen achter voor verschillende leeftijdscategorieën. Tot slot ging hij met de klas op de foto. Daarna vertrok hij naar college De Heemlanden in Houten. Daar sprak hij met redacteuren van schoolkranten en presenteerde hij een Facebookpagina om het debat over Europa onder jongeren aan te moedigen.

Maandagmiddag bezoekt Knapen het ROC Zadkine College in Rotterdam. Daar gaat hij in debat met derdejaars studenten van de mbo-opleiding Internationale Handel.

De Dag van Europa werd uitgeroepen in 1985. Op de Europadag staan alle EU-lidstaten stil bij de ambitieuze visie van de toenmalige Franse minister Robert Schuman, een van de grondleggers van de Europese samenwerking.

Delen

Terug naar boven