r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Dag van Europa in teken van visie grondlegger Schuman

maandag 9 mei 2011, 3:30

DEN HAAG (ANP) - De vorming van Europa krijgt maandag extra aandacht. Op de Europadag staan alle EU-lidstaten stil bij de ambitieuze visie van de toenmalige Franse minister Robert Schuman, een van de grondleggers van de Europese samenwerking. Op 9 mei 1950 heeft hij gezegd dat er een supranationale Europese organisatie moest worden opgericht, die later tot de Europese Unie zou uitgroeien.

De Dag van Europa wordt ook gevierd in Nederland. In Den Haag organiseren jongeren tegenover het Centraal Station een flashmob, een plotselinge dansactie op een drukke locatie.

Staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken heeft maandag een volle agenda. In het kader van Europadag bezoekt hij twee basisscholen, in Amsterdam-Zuidoost en in Rotterdam. Ook geeft de staatssecretaris in Houten een persconferentie voor Nederlandse schoolkranten en presenteert hij samen met de organisatie Europese Jongeren een Facebookpagina over Europa.

De Dag van Europa werd uitgeroepen in 1985. Deze feestdag is niet zo bekend, maar de Europese ambtenaren hebben in ieder geval een dag vrij.

Delen

Terug naar boven