r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

EU-parlement wil Europese kieslijst

dinsdag 19 april 2011, 16:33
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - Bij verkiezingen voor het Europees Parlement moeten kiezers voortaan ook een parlementariër uit een andere lidstaat van de Europese Unie kunnen kiezen. Afgevaardigden van het parlement besloten dinsdag tot de invoering van grensoverschrijdende kieslijsten vanaf de volgende verkiezingen in 2014.

De kiezer krijgt dan twee stemmen: één voor een nationale kieslijst en de ander voor de transnationale lijst. GroenLinks in het Europarlement reageert enthousiast. ,,Elke Europese partij zal haar meest vooraanstaande kandidaten op zo'n lijst plaatsen'', verwacht afgevaardigde Judith Sargentini.

Het is de bedoeling dat er 25 zetels in het parlement bij komen voor de winnaars van de grensoverschrijdende lijsten. GroenLinks ziet echter liever een vermindering van het aantal zetels dat voor elke lidstaat is gereserveerd om het aantal van 751 afgevaardigden niet te overschrijden.

De verkiezingen zouden voortaan ook in mei moeten plaatsvinden en niet in juni. Het parlement krijgt dan meer tijd om zich te buigen over de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de unie.

Het voorstel van het Europees Parlement voor Europese kieslijsten heeft de goedkeuring nodig van de nationale regeringen en parlementen.

Terug naar boven