RIJSWIJK (ANP) - De Europese Commissie wil dat vuile energiesoorten als diesel en kolen meer belast worden. Voorstanders van een evenwichtiger klimaatbeleid omarmen deze koolstoftax, maar het plan lijkt weinig kans te maken, omdat al twee belangrijke lidstaten, Duitsland en Groot-Brittannië, tegen zijn.
Eurocommissaris Algirdas Semeta (Belastingen) presenteerde woensdag een plan om de energiebelasting, die nu nog uitgaat van de verbruikte hoeveelheid, afhankelijk te maken van de CO2-uitstoot. De belasting die hij wil invoeren zou alleen gelden voor sectoren die niet onder de regels voor emissiehandel vallen, zoals het transport en de kleinere bedrijven.
Als de maatregel wordt ingevoerd, voelt de Nederlandse automobilist die op diesel rijdt dat in zijn portemonnee. Dat is terecht, vindt Europarlementariër Bas Eickhout van GroenLinks. ,,Dieselauto´s zijn zuiniger dan auto´s die op benzine rijden, maar een liter diesel heeft een grotere energie- en CO2-inhoud dan een liter benzine'', aldus Eickhout. ,,Nederland heeft weliswaar een verschil in wegenbelasting voor diesel en benzine, maar het principe 'de vervuiler betaalt' komt niet tot uiting.''
Zijn PVV-collega uit het Europees Parlement, Laurent Stassen, reageerde met ontzetting op het plan: ,,De rekening van dit voorstel wordt bij de Nederlandse automobilist gelegd. En dat terwijl de prijzen aan de pomp ook zonder deze Europese belasting al historisch hoog zijn.''
Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) heeft gemengde gevoelens. Hij juicht een verdere vergroening van het belastingstelsel in andere Europese landen toe. Maar de staatssecretaris heeft ook zorgen omdat het voorstel de belastingen gecompliceerder maakt en er geen verhoging van de minimumtarieven wordt voorgesteld.
De afgelopen dagen ontstond al commotie over het plan. Duitsland vreest de hogere dieselprijzen en verklaarde zich bij voorbaat tegen. Ook Groot-Brittannië staat niet te juichen om de koolstoftax. Om de regels voor energiebelasting te veranderen is instemming van alle EU-lidstaten nodig.