r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nederlandse voedingsmiddelensector boos over etiketten

maandag 11 april 2011, 18:07

DEN HAAG (ANP) - De gezamenlijke Nederlandse voedingsmiddelensector heeft de Nederlandse Europarlementariërs maandag opgeroepen tegen vergaande eisen op het gebied van etikettering te stemmen. In een brandbrief stellen zij dat deze belemmerend werken en de consument er niet wijzer van wordt. Het Europees Parlement stemt op 19 april over nieuwe regels voor etiketten van levensmiddelen.

Volgens de sector zijn de voorgestelde regels onnodig ingewikkeld en praktisch niet uitvoerbaar. De organisaties spreken zich onder meer uit tegen verplichte vermelding van het land van herkomst van voedingsmiddelen en ingrediënten. Uit onderzoek blijkt telkens weer dat de consument er niet in is geïnteresseerd, zeggen zij. Ook wordt ten onrechte gedacht dat de herkomst van een product iets zegt over de kwaliteit, veiligheid of duurzaamheid van dat product.

De sector vreest verder dat herkomstvermelding misbruikt gaat worden voor protectionistische doeleinden. ,,Bedrijven doen zaken met bedrijven, niet met landen'', aldus de brandbrief. Verplichte herkomstetikettering leidt bovendien tot kostenverhoging doordat de etiketten telkens aangepast moeten worden. ,,De tendens om alles op het etiket te zetten wat we maar kunnen verzinnen, moet gestopt worden. De consument ziet straks door de bomen het bos niet meer'', aldus de organisaties.

De organisaties vinden dat informatie over de voedingswaarde van producten de consument moet helpen om een bewuste keuze te maken. ,,Het etiket is echter geen vervanging van voorlichting aan de consument.'' De sector pleit daarom voor een mix van verplichte en vrijwillige informatie, die nuttig moet zijn en eenvoudig te begrijpen.

De brief is onder meer ondertekend door de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI), het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), Land en Tuinbouworganisatie (LTO) en de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO).

Terug naar boven